Om SDM

I 1974 fik Svend Erik Jensen (formand i Hørsholm Musikforening) og Ludvig Danneskiold-Samsøe (formand i Roskilde Musikforening) ideen til Sammenslutningen af Danske Musikforeninger, SDM. I 2024 kan organisationen således fejre sit 50-års jubilæum.

Samarbejdet havde til formål at arrangere koncertturnéer med udenlandske solister/ensembler, så det blev mere attraktivt for dem at komme, og samtidig mere attraktivt for de involverede musikforeninger både praktisk og økonomisk.

Tilslutningen var stor allerede fra starten, og i løbet af få år var antallet af medlemmer oppe på 58.

Siden har antallet af medlemmer svinget lidt, bl.a. fordi nogle foreninger har måttet lukke. I 2024 er der 43 medlemmer.

Der er en stor aldersspredning mellem foreningerne. 175 år mellem den ældste og den yngste musikforening i SDM. Foreningerne er også meget forskellige, både på den ene og anden måde. Selvom Danmark er et lille land, er der forskel på kulturlivet rundt omkring i landet. Og for musikforeningernes vedkommende er der f.eks. stor forskel på økonomi, antal af koncerter, programvalg, valg af ensembler/solister, koncertsteder, publikum, hvilken funktion man har i byen osv. – 43 vidt forskellige profiler. Det er dejligt, det er sådan. Det er vigtigt, at hver musikforening bevarer sin identitet. Trods alle forskellighederne, er en ting fælles for alle: Vi brænder for det vi gør!!

Det store arbejde med at arrangere koncerter i musikforeningerne udføres udelukkende af frivillige ildsjæle.

Hvad er der af fordele ved at være medlem i SDM? 

Vi samarbejder om koncerter med ensembler/solister, danske som udenlandske. Det er en fordel både for os og for ensemble/solist økonomisk som praktisk.

Arbejdet vi gør, hjælper også de mange freelancemusikere, som er afhængige af vores koncertarrangementer.

SDM har siden 2013 haft en aftale med Koda, der giver alle SDM´s medlemmer mulighed for at sammensætte deres programmer uden ekstra skelen til økonomi. Vi kan dermed præsentere den nye beskyttede musik på lige fod med den ældre, hvilket giver plads for nytænkning og større bredde i koncertprogrammerne. En rigtig god aftale til glæde for alle, også for vore nulevende komponister.

SDM er med andre ord et tilbud, hvor man kan udveksle erfaringer, få nye kontakter, hente inspiration, få mulighed for at engagere kunstnere til en lavere pris og samtidig have en aftale med Koda, som giver stor frihed til benyttelse af beskyttet musik.

En paraplyorganisation hvor vi forsøger at hjælpes ad med gode råd, ideer og erfaringer, så vi kan skabe større interesse for kammermusikken og få flere til at komme til vores koncerter, også blandt det unge publikum.

En anden opgave vi tager meget seriøst, er at hjælpe unge musikere på vej. Vi har et samarbejde med Jacob Gades Legat (aldersgruppen 10-18 år) og med P2 kammermusik konkurrencen.

Aksel Nielsen
Formand for SDM